keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Uusia ja vanhoja kujeita

Joululoma taisi vierähtää kuin siivillä, siltä ainakin nyt tuntuu kun paluu arkeen on tapahtunut. Ajattelin kuitenkin vielä laittaa tänne muutaman jouluisen kuvan Vilpun touhuista ja kertoa kuulumisiamme. 
Alla kuva Vilpusta ja kaveri Ansusta.


Facebookissa kiersi joulun tienoilla ns. "piparkakkuhaaste", jossa piti ottaa kuva omasta koiruudesta pipari suussa. Tässä Vilpun taitoja:



Lunta ei jouluna juuri ollut täällä etelässä, mutta onneksi pääsimme nauttimaan siitä Lapissa Ylläksellä. Tämä olikin jo Vilpun kolmas Lapin reissu, ja tälläkin kertaa kaikki sujui hienosti. Menomatkalla yövyimme Oulussa Radisson Blue -hotellissa, jota voimme lämpimästi suositella lemmikkien kanssa matkaaville. Huoneessa oli sijattu oma sohva valkoisella lakanalla Vilpulle, ja tervetuliaispaketissa oli mukana kakkapussi ja pieni herkku, sekä kartta, johon oli merkitty kaikki tärkeät paikat, kuten läheiset koirapuistot, lenkkireitit ja lemmikkitarvikeliikkeet. Vilppu oli aika ihmeissään päästessään kerrankin sohvalle nukkumaan.

Joulu- ja tammikuussa olemme myös treenailleet ja käyneet mm. viikottain Tamskin tokoryhmässä. Vilppu on edistynyt hienosti, ja osaamme jo esimerkiksi avoimen ja melkeinpä voittajaluokankin kaukokäskyt alokkaan liikkeiden ohella. Tokoryhmässä olemme treenanneet myös hiljaa odottamista,  johon olen opettanut Vilpulle oman "käskyn". Teemme intensiivisesti muutamien  minuuttien jaksoissa treenattavia liikkeitä ja sitten pidämme muutaman minuutin pituisen tauon. Tauon aikana menen itsekin maahan istumaan ja sanon Vilpulle "nyt pidetään taukoa". Saatan silitellä sitä rauhallisesti, mutta muuten Vilppu ei saa esimerkiksi haistella maata tai raaputtaa itseään tauon pitämisen aikana. Tämä keskittyminen on auttanut tosi paljon rytmin löytämiseen treenailuun, ja turha piippailu ja levottomuus on vähentynyt mielestäni paljon. Häiriöherkkyys tokotreeneissä on laskenut, ja esimerkiksi viime kerralla Vilppu pystyi keskittymään kentän toisella laidalla olevista agilitytreenaajista huolimatta. Kisoihin en ole vielä uskaltautunut kuitenkaan ilmoittautua, koska epävarmin liike paikallaanolo ei ole tarpeeksi varma, ja en halua pilata muidenkaan kisasuoritusta sillä että oma koira nousisi kesken liikkeen. Tavoitteena on kuitenkin kevään aikana päästä kisaamaankin.

Noutojuttuja olemme myös treenailleet, ja niissä olen ollut eniten iloinen Vilpun parantuneesta hallittavuudesta. Olemme tehneet dameilla helppoja hakuruutuja, sekä malttiharjoituksia ja riistalla perusnoutoja. Riistan kanssa vielä treenattavaa riittää, koska edelleen käytössä on variksen ympärillä nippuside, mutta toisaalta ylösoton nopeus ja palautuksen suoraviivaisuus ovat parantuneet huomattavasti. Olemme tehneet myös kantamisharjoituksia riistalla.


Perustottelevaisuus on myös ollut viime aikoina paremmin hanskassa. Vahingoistamme ja virheistämme viisastuneina opetimme loppusyksyn aikana Vilpulle uuden luoksetulosanan, jota olemme käyttäneet säästeliäästi niin, että mahdollisuutta epäonnistumisiin ei ole tullut. Uusi sana on myös liitetty hyviin palkkoihin. Meillä on myös uusi luoksetulopillitys, jota on käytetty vastaavalla tavalla. Nyt vasta todella ymmärrän, mitä neuvot a) olla koskaan ikinä kutsumatta koiraa kuin pelkästään kerran ja b) olla kutsumatta koiraa silloin kun tiedät, että se ei aio tulla todella tarkoittavat....

 Eniten toivoisin kehitystä ensi vuonna tapahtuvan Vilpun mielentilassa muiden koirien läsnäollessa. Vaikka tokotreeneissä tässä on tapahtunut huimaa kehitystä, silti esimerkiksi kasvattajatreffeillä ja toisinaan peruslenkeilläkin muut koirat nostavat kierroksia aivan liikaa. Kun kierrokset nousevat tarpeeksi nopeasti, asiaan ei oikein ole löytynyt hyvää puuttumistapaa. Kävin syksyllä kuuntelemassa hyvää luentoa koiran rauhoittumisesta ja mielentilasta, ja olen yrittänyt soveltaa näitä neuvoja. Hankalinta on löytää sellainen sopiva "häiriötaso" tai tilanne/ympäristö, jossa Vilpulla olisi mahdollisuus onnistua, eli ei liian paljon muita koiria tai kiihdyttävää toimintaa, mutta kuitenkin sen verran, että tätä voisi treenata...Koirapuiston aidan vieressä ja tokotreenihallin liepeillä olemme jo käyneet istuskelemassa ja rauhoittumassa. Vinkkejä otetaan vastaan. Muita tavoitteita tälle vuodelle olisivat taipparit kesällä, sekä tokosta ainakin yksi alo1 tulos. Vielä talven aikana olisi tarkoitus myös kuvauttaa Vilpun lonkat. Puuhakasta uutta vuotta kaikille blogin lukijoille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti